یادگیری سازمانی
تأثیر فناوری مدرن بر آموزش
نوشته آر. راجا و پی. سی. ناگاسوبرامانی
گروه علوم تربیتی دانشگاه تربیت معلم تامیلنادو، هندوستان، ۲۰۱۸
چکیده
فناوری هدیه خداوند است. پس از موهبت حیات، فناوری احتمالاً بزرگترین هدیه خداوند و مادر تمدنها، هنرها و علوم است. فناوری بهقطع شیوه زندگی ما را تغییر داده، بر جنبههای مختلف زندگی ما تأثیر گذاشته و سبک زندگی ما را بازتعریف کرده است. بدون شک فناوری نقشی مهم در همه جنبههای زندگی ما دارد. بسیاری از کارهای دستی را به لطف فناوری میتوان بهصورت خودکار انجام داد. همچنین بسیاری از فرآیندهای پیچیده و حیاتی را میتوان بهسادگی و با کارایی بیشتر به کمک فناوریهای مدرن به سرانجام رساند. به لطف استفاده از فناوری، زندگی ما تغییر کرده است است و این تغییر به سوی بهتر شدن بوده است. فناوری حوزه آموزش را نیز دچار تحولی انقلابی کرده است و امروزه اهمیت فناوری در مدارس را نمیتوان نادیده گرفت. با استفاده از رایانهها در آموزش، آموزگاران سادهتر میتوانند محتواهای آموزشی را منتقل کنند و دانشآموزان سادهتر میتوانند آنها را یاد بگیرند. کاربست فناوری فرایند آموزش و آموختن را بسیار لذتبخشتر کرده است.
کلیدواژهها: آموزش – فناوریهای مدرن - یاد دادن – یاد گرفتن
مدیریت آموزش خود
درباره فایدهای که میخواهید از شرکت در هر کلاس آموزشی آنلاین یا حضوری ببرید با خود صادق باشید.
ما همه به دلایل بسیار گوناگونی در برنامههای آموزشی شرکت میکنیم. یا میخواهیم مهارت خود را ارتقا دهیم، چیزهایی جدیدی بیاموزیم یا آموزشهای طولانی مدتتری ببینیم تا شغل خود را عوض کنیم یا یک مدرک دانشگاهی دریافت کنیم.
روش آموزش ممکن است بسیار متنوع باشد و از آموزش حضوری در کلاس درس تا نمونههای مختلف آموزش آنلاین و سایر آموزشهای مبتنی بر رایانه را در بر میگیرد. دلیل اصلی وجود همه این آموزشها این است که یا چیزی جدید بیاموزند یا مهارتی جدید را تقویت کنند.
اما چه چیزی تعیین میکند که شما تا چه حد توانستهاید یاد بگیرید و برنامه آموزشی تا چه حد موفق بوده است؟ درواقع این کاری است که در اصل برای انجام آن تلاش کردهاید، یعنی موفق شدن در آموختن. شما نمیتوانید به معلمان تکیه کنید تا برنامهای آموزشی را پیاده کنند که دقیقاً نیازهای شما را برآورده سازند.
حل مسئله از طریق عمل و بحث
بزرگسالان وقتی بتوانند با یکدیگر صحبت کنند، جمعی بیندیشند و جمعی برنامه بریزند، بهتر یاد میگیرند.
اگر به من بگویی، فراموش خواهم کرد. اگر به من یاد بدهی، به خاطر خواهم سپرد. اگر مرا درگیرم کنی، یاد خواهم گرفت.
بنجامین فرانکلین، دولتمرد و مخترع آمریکایی
معروف است که میگویند، «مشکلی که به اشتراک گذاشته شود، نصف میشود.» آموزش ضمن عمل بر این پایه قرار دارد و بر اساس آن، افراد به تجربه جمعی یک مسئله، بررسی راه حلهای ممکن، امتحان کردن و گسترش آنها قادر میشوند.
یک راه حل جدید، تنها یک نتیجه نیست. مشارکتکنندگان در این مسیر، از همکاران خود میآموزند و تجربه عملی همکاران خود را به کار میگیرند تا بخشی از یک مسئله را حل کنند و این کار را از طریق اندیشیدن در مورد ایدهها و به اشتراک گذاشتن آنها در گروه انجام میدهند.
نسل جدید کارکنان، فرصتی برای سازمانهای یادگیرنده
به دست آوردن مهارت و انتقال دانش را در سازمان خود به یک کار هرروزه تبدیل کنید و سازمان خود را در مسیر موفقیت بلندمدت قرار دهید.
در ماه می سال ۲۰۱۵ میلادی، نیروی کار در ایالات متحده آمریکا دچار تحولی بسیار بزرگ شد. فرزندان هزاره جدید یعنی بزرگسالان بین ۱۸ تا ۳۴ سال از نسل ایکس به عنوان نیروی کار قالب تا آن زمان در جمعیتشناسی محیطهای کار پیشی گرفتند. بر اساس پژوهشهای منتشرشده، نیروی کار نسل ایکس کسانی هستند که در فاصله سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ به دنیا آمدهاند.